استیم در برابر اپیک گیمز؛ کدام بهتر است؟

استیم یا اپیک گیمز

استیم یا اپیک گیمز؟ سوالی که شاید برخی از گیمرها پیگیر مقایسه این دو باشند!

با وجود این‌که طی سال‌های اخیر کنسول‌های بازی متعدد و پیشرفته‌ای روانه‌ی بازار شده‌اند، اما هم‌چنان pc محبوب‌ترین پلتفرم برای بازی‌های ویدیویی محسوب می‌شود. شرکت‌های مطرح حوزه‌ی گیم نیز توجه کافی به گیمرهای pc دارند و همواره در تلاش برای تصاحب جایگاه بهتری در بازار گیم این دسته هستند.

شرکت Valve با فروشگاه بازی خود تحت عنوان استیم (Steam) مطرح‌ترین و البته قدیمی‌ترین شرکت در حوزه‌ی فروش بازی‌های کامپیوتری به‌شمار می‌رود. دو دهه از راه‌اندازی استیم توسط شرکت ولو می‌گذرد و این فروشگاه با ارائه‌ی خدمات مناسب طی تمامی این سال‌ها توانسته که رقیب‌های نه‌چندان جدی خود را یکی پس از دیگری کنار بگذارد. اما حالا به‌نظر می‌رسد اپیک گیمز (Epic Games) توانسته که تا حد زیادی استیم را به چالش بکشد. هر امپراتوری روزی جایگاه خود را از دست خواهد داد؛ اما باید دید که آیا افول استیم توسط اپیک گیمز رقم خواهد خورد یا خیر!

طی این مقاله قصد داریم تا ویژگی‌های این دو فروشگاه بازی‌های کامپیوتری را به‌طور کامل بررسی کنیم و با مقایسه برنامه استیم و اپیک گیمز به این سوال پاسخ دهیم که کدام‌یک فروشگاه بهتری است؟

معرفی فروشگاه استیم

سایت استیم

استیم (Steam) در سال 2003 راه‌اندازی شد و در این مدت با ارائه‌ی خدمات به‌روز، تنوع بسیار بالای بازی‌ها و انحصار فروش برخی بازی‌ها توانست pc گیمرها را جذب خود نگه دارد. استیم امروزه صرفا یک فروشگاه بازی نیست و امکان تعامل با طرفداران بازی‌های مختلف از نقاط مختلف جهان و بازی با آن‌ها، در این پلتفرم برقرار است؛ طوری‌که این فروشگاه با ایجاد یک جهان مجازی برای گیمرها، تبدیل به بهشتی بی‌بدیل برای این افراد شده است.

  دسترسی به استیم از طریق نرم‌افزار آن، به سادگی در کامپیوترها ممکن است؛ البته کاربران از طریق مرورگر وب در گوشی و کامپیوتر نیز می‌توانند از این پلتفرم استفاده کنند.

معرفی فروشگاه اپیک گیمز

سایت اپیک گیمز

فروشگاه اپیک گیمز (Epic games) در سال ۲۰۱۸ توسط سازندگان بتل رویال محبوب فورتنایت، موتور بازی‌سازی آنریل و لانچر اپیک گیمز تاسیس شد. فروشگاه‌های بازی دیگری نیز یافت می‌شوند که توسط ناشران بازی‌های مختلف راه اندازی شده‌اند، اما اکثر این فروشگاه‌ها صرفا بازی‌ها و برنامه‌هایی که خود راه‌اندازی کرده‌اند را منتشر می‌کنند.

اپیک گیمز استور علاوه‌بر عرضه‌ی انحصاری محصولات خود، با انتشار عناوین جدید به‌صورت انحصاری و بازی‌های خوش نام و  AAA مورد انتظار، توانسته نظر بسیاری از گیمرها را به خود جلب کند. علاوه‌بر این موارد فروشگاه اپیک گیمز نیز به‌مانند استیم، برای گیمرها فراتر از یک فروشگاه است و همانند یک شبکه اجتماعی، امکان ارتباط و چت را نیز برای گیمرها فراهم کرده است.

همچنین دسترسی به این پلتفرم از طریق مرورگر وب یا برنامه اختصاصی دسکتاپ اپیک گیمز، امکان‌پذیر است.

آیا می‌توان اپیک گیمز را رقیبی جدی برای استیم به‌حساب آورد؟

یکه‌تازی چندین ساله‌ی شرکت valve و فروشگاه آن یعنی استیم، در بازی‌های مختص کامپیوتر، چیزی مانند تسلط آمازون در فروش آنلاین کالاست و طبیعتا در نگاه اول، این سیطره رسوخ ناپذیر به‌نظر می‌رسد! اما اپیک گیمز با سیاستی مبتنی‌بر سرمایه‌گذاری گسترده و سود کمتر برای جذب مخاطب، ارائه‌ی محصولات انحصاری و نوآوری‌های خلاقانه، طی این مدت توانسته خود را به رقیبی جدی برای استیم، تبدیل کند.

اپیک گیمز به لطف درآمد میلیارد دلاری که از بازی فورتنایت کسب کرد، پا به این عرصه گذاشته و در تلاش برای کسب جایگاه استیم است. در این بخش به‌طور کامل استراتژی‌های رقابتی اپیک گیمز در مقابله با استیم را بررسی می‌کنیم.

سرمایه‌گذاری گسترده برای انحصاری کردن بازی‌ها

رویکرد رقابتی اصلی و اولیه‌ی اپیک گیمز، سرمایه‌گذاری همه‌جانبه برای جذب مخاطب است؛ این پلتفرم با پرداختن هزینه‌های فراوان به شرکت‌های تولیدکننده‌ی بازی، سعی در انحصاری کردن بازی‌های محبوب در فروشگاه خود را دارد و نمونه‌های ریز و درشت بسیاری هستند که به‌طور انحصاری در اپیک گیمز استور به چشم می‌خورند.

اما آیا این موضوع، ارزش هزینه‌های پرداختی را دارد؟ در پاسخ باید بگوییم که این موضوع چیزی شبیه به رقابت ios با اندروید است. یعنی هرچند امکانات اندروید و برنامه‌ها و بازی‌های آن بیشتر و گسترده‌تر هستند، اما به‌خاطر تفاوت‌های بنیادی و انحصاری ios در برخی خدمات، موجب شده تا این سیستم عامل در رقابت با اندروید، بازنده نباشد و هر کدام‌شان، طرفداران خاص خود را دارند.

وسواس در عرضه‌ی بازی‌ها

استیم فروشگاهی گسترده و قدیمی در صنعت بازی‌های رایانه‌ای به‌شمار می‌رود و بازه‌ی بسیار وسیعی از بازی‌ها در این فروشگاه به چشم می‌خورند؛ طوری‌که در حال حاضر بیش از 50 هزار بازی بر روی این پلتفرم عرضه می‌شود. البته ناگفته نماند که این تعداد فقط بازی‌های فعال را شامل می‌شود و بازی‌هایی که تاکنون در این پلتفرم منتشر شده‌اند و هم‌اکنون به دلایلی چون انقضای لایسنس و محتوای غیر مجاز، حذف شده‌اند را شامل نمی‌شود.

طبیعتا اپیک گیمز در زمینه‌ی تعداد و گستره‌ی بازی‌ها نمی‌تواند با استیم رقابت کند، به‌همین خاطر سیاست رقابتی ارائه‌ی بازی‌های باکیفیت و ارزشمند را در مقابل تعدد محصولات، در پیش گرفت تا در تحلیل‌های مربوط به این زمینه، از آن به نحو دیگری یاد شود.

برای بازتر کردن این موضوع، دوباره مثال ios را به نحو دیگری داریم، برنامه‌ها و بازی‌های اندروید، بر روی پلتفرم‌های مختلفی عرضه می‌شوند اما برای عرضه‌ی برنامه‌ها و بازی‌های ios، تنها راه موجود، کسب مجوز لازم برای انتشار بازی بر روی استور مخصوص اپل است. در واقع برای این انتشار بازی در فروشگاه اپل، ابتدا باید یک سری پروتکل‌های خاصی گذارنده شود و بررسی شود که آیا بازی شما ارزش آن را دارد تا در اپل استور قرار بگیرد یا خیر؟

به همین علت است که تعدد برنامه‌ها و بازی‌ها در اندروید بسیار بیشتر از iOS است. اپیک گیمز استور نیز همین روند را در پیش گرفته، در واقع شما برای عرضه‌ی بازی در این فروشگاه، می‌بایست ابتدا بازی را برای این پلتفرم ارسال کنید و بعد از بررسی بازی، تصمیم‌گیری می‌شود که آیا بازی شما ارزش دارد یا خیر.

حاشیه سود حداقلی

Epic Games حتی در زمینه‌ی کسب زود از فروش بازی نیز، درصد کمتری را نسبت به استیم، برای خود در نظر گرفته است. این شرکت نه‌تنها برای انحصاری کردن بازی‌های قوی شرکت‌های معروف، مبلغ اولیه‌ای را پرداخت می‌کند، بلکه با اختصاص دادن 88 درصد از درآمد فروش بازی به توسعه دهنده، گوی سبقت را از استیم که در حالت عادی 70 درصد و در بازی‌های با فروش خیلی بالا حداکثر 80 درصد به سازنده پرداخت می‌کند، ربوده است.

مقایسه امکانات و قابلیت‌های استیم و اپیک گیمز

فرق استیم و اپیک گیمز

تا به اینجای کار احتمالا شما نیز متوجه جدی بودن این رقابت شده‌اید؛ احتمالا طی سال‌های آینده شاهد شکست خوردن یکی از این دو فروشگاه خواهیم بود؛ یا اینکه هر دو از طریق مزیت‌هایی که دارند، طرفداران خاص خود را خواهند داشت. برای بررسی دقیق‌تر این رقابت، امکانات مختلف steam و Epic Games را در جوانب مختلف برای پاسخ به سوال استیم یا اپیک گیمز، مقایسه می‌کنیم.

بازی‌های استیم یا اپیک گیمز؟

مهم‌ترین عنصر در این رقابت، بازی‌های ارائه شده در فروشگاه، هستند. همان‌طور که پیش‌تر نیز گفتیم، استیم از نظر تعداد و تنوع بازی‌ها، فرسنگ‌ها جلوتر از اپیک گیمز قرار دارد؛ با این حال، این طیف گسترده از بازی‌ها در استیم شامل تعداد کثیری از بازی‌های بی‌ارزش و کم کیفیت است که کیفیت را فدای کمیت کرده و باعث می‌شود تا این پلتفرم گاها سطحی و ارزان جلوه کند.

اما اپیک گیمز در نقطه‌ی مقابل قرار دارد و ارائه‌ی عناوین AAA و مستقل باکیفیت در کنار عرضه‌ی انحصاری و نیمه‌انحصاری برخی بازی‌ها، موجب شده تا در این پلتفرم، شاهد بازه‌ی محدودی از بازی‌ها اما دارای کیفیت بالا باشیم. این موضوع اما هموارده خوشایند نیست، چراکه بسیاری از گیمرها تمایل دارند تا عناوین متعددی را آزمایش کنند.

رابط کاربری استیم یا اپیک گیمز؟

با نگاهی اجمالی به فروشگاه‌های استیم و اپیک گیمز استور، درمی‌یابیم که هر دو آن‌ها نسبتا رابط کاربری ساده‌ای دارند. اما نسبت به یکدیگر، رابط کاربری استیم با ویژگی‌ها متعدد، لایبرری با گزینه‌های بسیار، تصاویر، متن و اطلاعات فراوانی که به کاربر می‌دهد، ظاهر شلوغ‌تری دارد. در مقابل رابط کاربری اپیک گیمز در مقایسه با استیم، تا حدی ساده‌تر به نظر می‌رسد.

پیدا کردن یک بازی در لایبرری فروشگاه اپیک گیمز بسیار ساده‌تر از استیم است و پس از انتخاب بازی، شروع آن نیز با همان سادگی امکان‌پذیر است. با این حال در این زمینه نمی‌توان برتری را به هیچ‌کدام داد و به‌طور کلی اگر قصد دارید با یک نگاه اطلاعات زیادی درباره‌ی هر بازی کسب کنید، استیم گزینه بهتری است و اگر رابط کاربری ساده و سر راست را ترجیح می‌دهید، احتمالا اپیک گیمز گزینه‌ی مناسب‌تری برای شما خواهد بود.

قیمت بازی‌ها در استیم یا اپیک گیمز مناسب است؟

در هر نوع خریدی، قیمت یکی از مهم‌ترین عوامل محسوب می‌شود. اما در مقایسه‌ی قیمت بازی‌ها در پلتفرم‌های استیم و اپیک گیمز، هیچ‌کدام‌شان سعی نکردند از این عامل به‌عنوان یک مزیب رقابتی استفاده کنند. در واقع در میان بازی‌های مشترک نیز تفاوتی در قیمت‌ها مشاهده نمی‌شود، اما در برخی موارد بر اساس قوانین خاص و شرایط منطقه‌ای، ممکن است شاهد قیمت‌گذاری متفاوتی در این دو پلتفرم باشیم.

اما به‌طور کل از نظر قیمت، نمی‌توان برتری را به هیچ‌کدام از این دو پلتفرم داد. با این حال، استیم با پشتیبانی از ارزهای محلی و شیوه‌های پرداخت بیشتری که در نظر گرفته، برای کاربران متعددی از نقاط مختلف جهان، ساده‌تر و بعضا مناسب‌تر، است.

اما جدای از بحث قیمت بازی‌ها، Epic Games هر هفته یک بازی رایگان را برای کابران خود درنظر می‌گیرد که گاها در میان این عناوین رایگان، بازی‌های بزرگی نیز به چشم می‌خورند که کاملا خبرساز می‌شوند و موجب هجوم کاربرها به این پلتفرم می‌شوند.

استیم یا اپیک گیمز

درآمد توسعه دهنده‌ی بازی ها در استیم یا اپیک گیمز به‌صرفه است؟

همان‌طور که پیش‌تر نیز گفتیم، اپیک گیمز با ارائه‌ی تقسیم درآمد به‌صرفه‌تر برای سازنده‌ی بازی، سعی در جذب توسعه‌دهنده‌های مختلف و انحصاری کردن بازی‌های جذاب را دارد. در استیم، بسته به میزان فروش، درآمد توسعه دهنده از فروش بازی، بین 70 تا 80 درصد متغیر است. اما اپیک گیمز به‌طور ثابت 88 درصد را به توسعه دهنده اختصاص داده است.

امکانات استیم یا اپیک گیمز جذاب است؟

تجربه‌ی سال‌ها فعالیت فروشگاه استیم و بازخورد کاربران موجب شده تا این فروشگاه از منظر امکانات و قابلیت‌های مختلف، جلوتر از اپیک گیمز باشد. مواردی چون سیستم اجتماعی بهتر، پیشنهادات بازی متناسب و عالی، انجمن‌های مختلف، آیتم‌های درون‌برنامه‌ای و امکان خرید و فروش این آیتم‌ها میان کاربران، جزو مواردی هستند که استیم را برای کاربران بسیار لذت‌بخش کرده‌اند.

تمامی این موارد موجب می‌شود تا گیمرها به‌سادگی بتوانند تجارب گیمینگ یکدیگر را به اشتراک گذاشته و استفاده کنند. اما اپیک گیمز در این موارد، توان رقابت با استیم را ندارد؛ سیستم ضعیف پیشنهاددهی بازی، عدم وجود اجتماعات کافی برای به اشتراک‌گذاری تجارب و سرعت پایین لانچر از جمله ضعف‌های اپیک گیمز محسوب می‌گردد.

علاوه‌بر امکانات نام‌برده، اپیک گیمز از نظر امکانات تعاملات اجتماعی نیز در حد و اندازه‌های استیم نیست و با اینکه امکان چت و تعامل میان کاربران برقرار است، اما مواردی چون امکان تخصیص پروفایل منحصربه‌فرد و سیستم نقد و بررسی مشخصی که کاربران بتوانند به بررسی بازی‌ها بپردازند، در این پلتفرم یافت نمی‌شود.

و اما در آخر، استیم یا اپیک گیمز؟

شاید در حال حاضر استیم با تنوع بی‌نظیر بازی‌هایی که عرضه می‌کند و امکاناتی که دارد، نسبت به ظاهر شکیل و کیفیت بازی‌های کمتر اپیک گیمز، برای گیمرها گزینه‌ی مناسب‌تر و جذاب‌تری باشد؛ اما مطمئنا با تداوم سرمایه‌گذاری اپیک گیمز و در صورت موفقیت این پلتفرم در ارائه‌ی عناوین خاص و پرطرفدار، شاید در ادامه شاهد تغییر وضعیت این رقابت باشیم.در نهایت استیم یا اپیک گیمز؟ به نظر شما اپیک گیمز توان رقابت با استیم را خواهد داشت؟

در حال حاضر کاربران ایرانی دسترسی برای استفاده از سرویس‌های استیم را ندارند. یکی از روش های کاربردی برای بهره بردن از امکانات پلتفرم استیم، خرید گیفت کارت استیم است که در ایران امکان خرید مستقیم گیفت ‌کارت وجود ندارد؛ از این‌رو شما می‌توانید از سایت ایران موجو که یکی از معتبر‌ترین عرضه‌کنندگان مستقیم و معتبر گیفت‌ کارت‌های استیم والت در ایران است استفاده کنید.

ثبت دیدگاه
iranmojo online support